• Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia, rodinní príslušníci a priatelia školy,

             

            zber papiera sa uskutoční v dňoch 20. 05. - 30. 05.  (okrem piatku)

            v čase od 14:00 do 17:00

             

            Na parkovisku je pristavený kontajner. Dovozený ppaier odovzdáte príslušnému dozoru, ktorý papier odváži a sumu následne zapíše.

        • Recyklohry - zber telefónov
          • Recyklohry - zber telefónov

          • V októbri 2023 sme sa v rámci projektu Recyklohry zapojili do súťaže v zbere starých telefónov. Vyzbierali sme ich až 161 ks, ktoré sa teraz šetrne zrecyklujú a tak odľahčia našu planétu. Zopár zaujímavých faktov: jeden telefón má hmotnosť približne 120 g, ale až 70 kg materiálu sa dokáže spotrebovať na jeho výrobu. Materiály používané na výrobu mobilov precestujú svet až 4-krát, než konečne skončia v našich rukách. Stále sa snažíme svoje mobily vylepšovať. Takáto výroba však vôbec neprospieva životnému prostrediu. Tisícky mobilov ležia nečinne v našich zásuvkách, pričom by sme ich mohli jednoducho zrecyklovať. Žiakov, ktorí priniesli najviac telefónov, sme odmenili knižkami a diplomami. Najviac telefónov priniesli títo žiaci: Gréta Šimeková (2A), Lukáš Gažica (4), Tomáš Brestovanský (3B), Vanessa Konečná (7). Šťastie sa usmialo aj na 2 žiakov, ktorí boli spomedzi všetkých náhodné vyžrebovaní a získali taktiež krásnu knižku: Peter Kováč (7), Richard Birsan (3A). Fotky z odovzdávania cien si môžete pozrieť v galérii:  Recyklohry - zber telefónov.

        • IQ olympiáda
          • IQ olympiáda

          • Žiaci 5.-8. ročníka sa zúčastnili 13. ročníka súťaže IQ olympiáda. Na hodine informatiky riešili všestranné úlohy, pokrývajúce rôzne druhy intelektového nadania. 10 najúspešnejších žiakov bolo odmenených diplomom a sladkou odmenou. Žiaci, ktorí získali najviac bodov: Matej Morvay (7), Lillian Angela Bohunická, (8), Daniel Choreň (7), Daniel Markus Chynoranský (6) a Hana Heráková (8) Fotky z odovzdávania diplomov: IQ olympiáda.

        • Verne a jeho vynálezy
          • Verne a jeho vynálezy

          • Dňa 16. 5. 2024 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili v Knižnici Juraja Fándlyho v trnave besedy na tému "Verne a jeho vynálezy". Pracovník knižnice žiakom príbližil život tohto velikána sci-fi - prezradil im mnoho zaujímavostí. Spomenul jeho detstvo, spôsob, ktorým vyhľadával informácie, jeho literárne začiatky, mnoho diel a medzi nimi jedno nevydané, ktorým predpovedal mnoho francúzskych udalostí. V neposlednom rade im spomenul a príbližil mnohé vynálezy, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou jeho literárnej tvorby. Zopár fotiek je možno zhliadnuť v galérii Verne a jeho vynálezy.

        • Smolenice
          • Smolenice

          • Tak ako každoročne sa žiaci 9. ročníka zúčastnili v rámci vyučovania biológie geologickej exkurzie.

            Exkurzie a vychádzky do miestnej krajiny majú vo výučbe geologických predmetov nezastupiteľné miesto. Počas nich  žiaci všetkými zmyslami vnímajú javy a predmety, ktoré si pri výklade v učebni v lepšom prípade nevedia prestaviť, alebo sa o túto predstavu ani nepokúsia. Žiaci počas exkurzií priamo sledujú napr. činnosť vody ale aj činnosť človeka, ako geologického činiteľa. Oproti klasickej vyučovacej hodine je plusom exkurzie aj to, že žiaci dostanú konkrétne poznatky o skúmanom objekte alebo jave Nezanedbateľným prínosom je, že si na základe nových citových zážitkov vypestujú vzťah k svojmu kraju, k našej planéte Zem a možno aj ku geologickým vedám.

            Počas našej exkurzie sme navštívili dolinu Hlboča vytvorenú činnosťou vody. Tento rok jediný vodopád v Malých Karpatoch sme bohužiaľ obdivovať nemohli, no spoznali sme  krútňavové hrnce, nazývané kotlíky. Druhou zastávkou bola jaskyňa Driny, ktorá je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku. V sprievode sprievodkyne sme prešli  úzkymi  puklinovými chodbami s veľmi peknou kvapľovou výzdobou. Obdivovali sme pagodovité stalagmity, sintrové jazierka a vodopády.  Mnohí si vybehli  pozrieť záhadnú dieru na Drinkovom vrchu , ktorá vedie do hlbších častí závrtového komína z povrchu. Práve ňou prenikli J. Banič a I. Vajsábel v roku 1929 do jaskyne

            Užili sme si skvelý deň v prírode a mnohí sa popritom aj niečo naučili. Fotky z exkurzie si môžete pozrieť v albume Smolenice.

        • Vodný ekosystém Krupských rybníkov
          • Vodný ekosystém Krupských rybníkov

          • Dňa 6. mája sa žiaci 5. ročníka zúčastnili vyučovania v prírode , navštívili Krupské rybníky medzi Dolnou a Hornou Krupou. Táto exkurzia našim žiakom pomohla nahliadnuť do tajov prírody vodného ekosystému. Žiaci sa dozvedeli , aké druhy rastlín a živočíchov žijú v tejto lokalite na vode a pri vode, ako funguje vodný ekosystém. Na naše prekvapenie sme mali možnosť popri mnohých druhoch pozorovať i bociana. Prežili sme pekné a slnečné dopoludnie sprevádzané neustálym kŕkaním žiab a pozorovaním dravcov, ktoré nám krúžili nad hlavami. Fotky z exkurzie sú v galrii Rybníky.

        • Výroba skamenelín
          • Výroba skamenelín

          • Zem vznikla približne pred 4,6 miliardami rokov. Dôkazy o živote v minulých obdobiach poskytujú skameneliny, ktoré sú zvyškami pevných častí organizmov, zriedkavo celých organizmov.

            So žiakmi 9.triedy sme si učivo na hodinách biológie o skamenelinách priblížili prostredníctvom ich výroby.

            Veď na čo sa na skameneliny iba pozerať, keď si ich môžeme sami vyrobiť?

            Príprava a výroba nebola náročná, zvládli sme to za jednu vyučovaciu hodinu. Potrebovali sme sadru, plastelínu  a vonkajšie schránky živočíchov na obtláčanie. Potom sme už len na hodine výtvarnej výchovy podľa fantázie domaľovali. Výtvory žiakov si môžete pozrieť v albume Výroba skamenelín.